Eesti Jalgratturite Liidu uudiskiri oktoober 2024

uudiskiri päis oktoober 2024

Imeline! Nii värvikülluses oktoober kui tiitlivõistluste eliitklassi pronksmedal Madis Mihkelsi kaelas. Ägedaid asju saatsid korda teisedki Eesti jalgratturid. Kõigest lähemalt.

Septembris peeti nii maanteeratturite Euroopa kui maailmameistrivõistlused. EM-il Belgias tõi Eestile ajaloolise esimese individuaalse tiitlivõistluste medali eliitklassis Madis Mihkels, kes sprintis end meeste grupisõidus kolmandaks. Teistest eestlastest sai Karl Patrick Lauk 25., Rait Ärm 58. ja Norman Vahtra 71. koha. TOP20 hulka sõitsid end veel Laura Lizette Sander, kes sai kuni 23-aastaste naiste grupisõidus 18. koha ning Ron Rooni ja Oliver Mätik, kes said meesjuunioride grupisõidus vastavalt 16. ja 19. tulemuse.

Temposõidus sõitis Sander U23 naiste konkurentsis välja kümnenda aja, sama tulemuse teenis Oliver Mätik meesjuunioride seas. Eliitklassis pälvis Taavi Kannimäe 23. koha.

Seejärel ootas maanteerattureid ees MM Šveitsis. Sileda maastikuga Belgia asendus mägise Žürichi lähiümbrusega. Temposõidus oli eestlaste parim Sander, kes sai kuni 23-aastaste naisratturite seas kümnenda koha, Oliver Mätik teenis meesjuunioride arvestuses 18. tulemuse. Eliitklassi meeste konkurentsis oli Taavi Kannimäe 45. Segateatesõidus lõpetas Eesti koondis koosseisus Sander, Elina Tasane, Aidi Gerde Tuisk, Rait Ärm, Norman Vahtra ja Mihkels 12. kohal. Grupisõitudes oli edukaim Oliver Mätik, kes sai paduvihmas peetud meesjuunioride võistlusel 27. koha. Kuni 23-aastaste meeste seas oli Frank Aron Ragilo 55.

Šveitsis peeti paralleelselt pararatturite maailmameistrivõistlused. Mari-Liis Juul pälvis naiste C5 klassis nii tempo- kui grupisõidus kaheksanda koha, Janno Lepik oli meeste H5 klassis grupisõidus kümnes ja temposõidus 11. ning Anre Nõmme pälvis meeste C4 klassis grupisõidus 16. ja temposõidus 19. tulemuse.

Jätkates MM-i lainel, selgitati Ameerika Ühendriikides Snowshoe’s välja maailma parimad maastikumaratoni sõitjad. Merili Sirvel teenis eliitnaiste seas 23. ja Janelle Uibokand 26. koha. Nädal aega hiljem samuti USA-s peetud maastikumaratoni MK-etapil pälvis Uibokand 11. koha. Samas kohas, Lake Placidis korraldati ka olümpiakrossi MK-sarja eelviimane etapp, kus Janika Lõiv teenis 13. ja Sirvel 41. tulemuse.

Šveitsis selgusid Euroopa meistrid BMX freestyle’is. Liis Lokk teenis eliitnaiste klassis 15. ja Siim Savik eliitmeeste hulgas 27. koha. Seejuures krooniti Lokk augusti lõpus sellel alal esmakordselt Eesti meistriks, sest varem pole BMX freestyle Eesti meistrivõistluseid kodumaal korraldatud. Meeste seas võidutses nii Street kui Park klassis Roomet Säälik.

BMX krossi Euroopa karikasarjas peeti Belgias viimased kaks vooru, kus Paula Palmiste sai G13-14 klassis vastavalt 4. ja 6. koha. Viimases voorus jõudis finaali veel Sten Tristan Raid, teenides B15-16 klassis 8. tulemuse. Euroopa karikasarja kokkuvõttes oli Palmiste neljas ja Raid seitsmes. Läti karikavõistluste kaheksandal etapil teenis Rikojan Tugedam B17+ klassis teise koha. Cruiser Pro klassis tuli võitjaks Andren Kaju, tüdrukute G11-12 klassis pälvis Sofia Pert kolmanda koha. Madona karikavõistlustel pälvis võidu G13+ klassis Kaari Visnapuu, Sofia Pert oli G11-12 klassis teine.

Eestlased jätkasid edukalt võistlemist samuti Hiinas. Martin Laas võitis amatöörtasemega Shanghai velotuuri ning pälvis teise kategooriaga Poyang Lake velotuurilt kolm esikohta, ühe teise koha ning parima sprinteri särgi. Ühe teise koha sai eestlane ka teise kategooriaga Huangshani velotuurilt. Poodiumikohti on noppinud veel Mihkel Räim, Oskar Nisu ja Karl Patrick Lauk. Räim sai Huanghani velotuuril üldarvestuses teise koha ning oli etappidel kaks korda kolmas. Samuti oli eestlane kolmas amatöörtasemega ühepäevasõidul Pingtan China International Cycling Open Race. Nisu pälvis etapivõidu Shanghai velotuuril ja oli üldarvestuses kolmas. Lauk pälvis Huangshani velotuuril teisel etapil teise koha.

Euroopa rahvusvahelistel sõitudel pälvis Madis Mihkels kaks TOP15 kohta, kui oli seitsmes Belgia ühepäevasõidul Kampioenschap van Vlaanderen ja 15. Prantsusmaa ühepäevasõidul Paris-Chauny. Norman Vahtra teenis kõrgetasemelise Suurbritannia velotuuri avaetapil 10. ja finaaletapil 14. tulemuse. Rait Ärm teenis Prantsusmaal peetud kolme päeva pikkusel Tour d’Eure-et-Loir velotuuri kokkuvõttes 6. koha. Frank Aron Ragilo lõpetas Belgia ühepäevasõidul GP Rik Van Looy 12. positsioonil. Amatöörtasemega võistlustel jõudis pjedestaalile Lauri Tamm, kes oli teine Eernegemis. Septembris lõppenud Vueltal pidi Rein Taaramäe velotuuri pooleli jätma haigestumise tõttu.

Järgmise aasta märtsis toimuvad Rahvusvahelise Olümpiakomitee uue presidendi valimised. Teiste hulgas seadis oma kandidatuuri üles Rahvusvahelise Jalgratturite Liidu president David Lappartient.

Eesti Olümpiakomitee ja Eesti Jalgratturite Liit premeerivad Madis Mihkelsit ja tema treenerit Caspar Austat EM-pronksmedali eest 7500 + 7500 euroga.


Uus hooaeg tähendab turvalise spordikeskkonna tagamist igas treeningrühmas

Septembri algus märgib lisaks uuele õppeaastale ka laste ja noorte uue treeninghooaja algust. Eesti Antidopingu ja Spordieetika Sihtasutus (EADSE) tuletab meelde, et ohutu sportimine on kõigi osapoolte kohustus – olgu selleks treenerid, abipersonal, lapsevanemad või sportlased ise.

Minivideod teadlikkuse tõstmiseks

Teadlikkuse tõstmiseks on EADSE koostöös Spordikoolituse ja -teabe Sihtasutusega välja töötanud minivideod, mis keskenduvad turvalise spordikeskkonna loomise tähtsusele ja väärkohtlemise ennetamisele. Videod on loodud eesmärgiga erinevaid sihtrühmi kõnetada ja jõuda selliselt nii sportlaste, treenerite, abipersonali kui ka lapsevanemateni.

Loe lähemalt: https://eadse.ee/uus-hooaeg-tahendab-turvalise-spordikeskkonna-tagamist-igas-treeningruhmas


TIITLIVÕISTLUSED OKTOOBRIS

5-6. oktoobril toimuvad Belgias, Halle-Leuvenis graveli maailmameistrivõistlused. Eesti koondise eest on väljas Markus Pajur, Lauri Tamm, Siim Kiskonen, Madis Mihkels, Laura-Lizette Sander ja Elisabeth Ebras.


2024. AASTA TREENERIKUTSE EKSAMITE AJAD

  • 12.12.2024 EKR 3-6 taseme kutsekvalifikatsiooni taotlemise ja taastaotlemise eksam

Tradehouse Noorsportlase Stipendium 2024 – kandideerimine on avatud!

Kandideerimine 2024. aasta Tradehouse Noorsportlase Stipendiumile on nüüd avatud! Juba kaheteistkümnendat korda toetab stipendium Eesti andekaid noorsportlasi, kelle suurimad saavutused on veel ees. Stipendiumi kogusumma on 20 000 €, mis võib jaguneda mitme stipendiaadi vahel.

Kandideerimine on avatud kuni 15. oktoobrini 2024 ning oodatud on kõik 14-26-aastased noorsportlased, kes on näidanud silmapaistvaid tulemusi ja kellel on ambitsioonikad tulevikuväljavaated.

Info ja kandideerimine: tradehouse.ee/stipendium

Lisainfo: stipendium@tradehouse.ee


Eesti Jalgratturite Liit koostöös Lõuna-Eesti Rattaklubiga korraldab 26. oktoobril Rand & Tuulberg Eesti meistrivõistlused cyclo-crossis! Võistlused toimuvad Tartus, Anne kanali ümber.

Eelregistreerimine toimub läbi EJL-i iseteeninduskeskkonna (https://iseteenindus.ejl.ee/et/registreeru). Registreerimine lõpeb kolmapäeval, 23. oktoobril 2024. a. kell 24:00.

Võistluse info ja koduleht: https://www.ejl.ee/voistlus/eesti-meistrivoistlused-cyclo-crossis-6

EJL tänab koostööpartnereid: Ehitusfirma Rand & Tuulberg, Vallikraavi Kinnisvara, Ehitustrust, RTG Projektbüroo, RTS Infra Eesti, Savekate, Jetoil, Hearum, Malmerk Klaasium, Graanul Invest, Columbia-Kivi, Viimsi Keevitus, Kagu Engineering, Kaamos, Reval Cafe, Tartu linn, Lõuna-Eesti rattaklubi.

Rand & Tuulberg Eesti meistrivõistlused cyclo-crossis on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu2024 lisaprogrammist.





KUULA | Kersti Kaljulaid podcast’is „Jalgrattapalavik“: ettepaneku EOK presidendiks kandideerida tegi Eesti jalgratturite liit

President Kersti Kaljulaid on otsustanud kandideerida Eesti olümpiakomitee (EOK) presidendiks. Valik seisab ees kuu aja pärast, 11. oktoobril. Taustajutte oli Kersti Kaljulaid nõus rääkima taskuhäälingusaates „Jalgrattapalavik“. Mõistagi viivad jutud ka jalgrattasõidu ja jalgrattaspordi juurde ning kuulajad saavad teada, millest on tulnud presidendi jalgrattasõidu lembus. Jutuajamine on salvestatud pühapäeval, 8. septembril.


Harrastussportlase argipäev | #1 Miks teha trenni ehk “Nr 1 pikaaelisuse tablett”

Füüsiline regulaarne liikumine ehk trenn on tänaste teadmiste juures see pikaealisuse “võlutablett”, mida on terve inimkonna ajaloo vältel otsitud. Ent mida trenn inimese keha ja vaimuga teeb? Mis teeb trenni tegemise nii mõjusaks, et sellest on saanud number 1 vahend nii vaimu kui füüsise hoidmisel ja arendamisel? Räägime ka sellest, miks naistele mõjub trenn erinevalt kui meestele ja millised on trenni toredad kõrvalnähud.


Harrastussportlase argipäev | #2 Milline trenn on kõige kasulikum?

Trenni tegemine on mõistlik, ent kõik trennid pole ühesugused. Erinevad trennid treenivad erinevad keha ja vaimu osasid. Kas jalutuskäik on trenn, kuidas mõjutab aeroobne trenn sinu ainevahetust, mida juhtub sinu kehas ja peas, kui ajad pulsi järsku üles ning miks on hea mõte minna jõusaali? Ja veel – kui sa saaksid teha vaid ühte tüüpi trenni elu lõpuni, siis mis trenn see oleks – pidades silmas kasulikkust? Vastus võib olla üllatav.



TOETA JALGRATTASPORTI JA OLE EESKUJUKS EESTI INIMESTE LIIKUMISHARRASTUSE EDENDAMISEL!

Täpsema info ja koostöövõimaluste kohta kirjuta meile ejl@ejl.ee.

Eesti Jalgratturite Liit (EJL) koordineerib jalgrattaspordiga seonduvat tegevust Eestis. EJL on Rahvusvahelise Jalgratturite Liidu (UCI) ja Euroopa Jalgratturite Liidu (UEC) liige.


Liitu uudiskirjaga!

Kui soovid olla esimeste seas, kes saavad Eesti Jalgratturite Liidu uudiskirju oma meilile, siis liitu meie pressilistiga! Saadame kord kuus välja uudiskirja meie sportlaste tegemistest ning jooksvalt teavitusi eesolevate koolituste kohta.

Eesti Jalgratturite Liit (lühend EJL) koordineerib jalgrattaspordiga seonduvat tegevust Eestis.
EJL on Rahvusvahelise Jalgratturite Liidu (UCI) ja Euroopa Jalgratturite Liidu (UEC) liige.

X