Lugu sellest, kuidas sündis Vanakooli Kangelaste Vintage Paraadsõit Tartu GP linnaringil ja Tartu Rattaralli Vintage sõit

Vanakooli Kangelased, Retro sõit

Kuidas sündis Vanakooli Kangelaste Vintage Paraadsõit Tartu GP linnaringil ja Tartu Rattaralli Vintage sõit? Vegerd Veskimägi räägib kõigest lähemalt: 

“Klubi Vanakooli Kangelased võttis tänu Madis Kivilole ühendust Indrek Kelguga, et uurida, milline huvi oleks Klubi Tartu Maratonil korraldada üks tore vintage jalgrataste sõit. Esimese asjana kirjeldasime Indrekule meie L’Eroica vintage rataste sõidu kogemust Itaalias ja mainisime ära, kui populaarseks selline liikumine juba Lõuna-Euroopas läinud on. Lisasime ka seda, et meil on üksjagu vanakooli rattatavaari ja vanu rattariideid, mida eksponeerida või inimestele selga anda.

Oli ülimalt tore kuulda, et Indrek nägi sellel ideel kohe palju potentsiaali. Ta arvas, et see võiks mitmekesistada jalgratta üritusi tuues juurde ka uusi jalgrattahuvilisi. Samuti olime kohe üksmeelel, et kui seda üritust korraldada, siis võiks selle vanakooli temaatika juba suuremalt sisse tuua.

Nii siis leppisime kokku, et Klubi Vanakooli Kangelased tuleb appi Klubi Tartu Maratonile nende esimese Tartu Rattaralli Vintage sõitude ja Expo korraldamisega.

Meil oli suurepärane koostöö, sest vähem kui kahe kuuga suutsime kokku panna ühe laheda laupäevase Vintage Paraadsõidu Tartu linnaringil, pühapäevase Tartu Rattaralli Vintage 56 km pika sõidu ja kolme päevase Vanakooli Kangelaste Expo ala.

Selle kahe kuuga leidsime kaks toredat Eesti Mosseklubi liiget ja sõpra Andrese ja Janeku, keda mõlemat meie idee kõnetas ja kes lasid endi vanad mossed selleks ürituseks Tartu Rattaralli Vintage kleepsudega ära tuunida. Nendest mossedest said vintage sõitude saateautod ja kui päris aus olla, siis nende kohalolek oli just see, mis selle vintage vibe tekitas.

Lisaks kutsusime appi ühe Eesti parima ja teadlikuma rattamehaaniku Andres Lekko. Tema teadmised vintage rataste valdkonnas on suured ja me olime väga õnnelikud, et ka temal oli ürituse vastu huvi ning sai meile appi tulla.

Samuti kutsusime Expo ala kaunistama vintage võidukate näituse, mis oli välja pandud perekond Ojade poolt. Seal sai näha ligi 20 uhket vintage võidukat. Neid ikka tuldi uudistama.

Laupäevase Vintage Paraadsõidu eel üllatasime inimesi meie tõeliste vanakooli kangelaste kokkusaamisega – nimelt seisid stardis üksteise kõrval 1988. aasta Eesti koondislased Aivar Murd, Toomas Kirsipuu, Jaan Kirsipuu ja Andres Lauk koos nende kunagise treeneri Rein Kirsipuuga.

Kaheksa kilomeetri pikkune Paraadsõit ja 56 km pikkune Tartu Rattaralli Vintage sõit said sel aastal vinge avapaugu. Esiteks sattus olema kuiv päikseline ja soe nädalavahetus ehk ilm soosis meid. Teiseks ühines mõlemasse starti üle 50 vintage ratturi, mis oli kahekuulise korraldamise ootuses oodatust palju enam. Sõidud kulgesid samuti viperusteta ilusate vanade mossede vahel. Paar kummi ja üks käiguvahetaja läksid ka katki, aga sellised väiksed olukorrad on juba vintage sõitude ilu. Andres Lekko tuli meile nendel hetkedel appi.

Ülimalt tore oli, et meil oli stardis ka naisterahvaid. See oli samuti juba algselt üks eesmärkidest.

Kokkuvõtvalt Klubi Tartu Maraton ja Vanakooli Kangelased teevad endast kõik, et selline tore formaat jääks kestma ka tulevastel aastatel. Plaan oleks ikka järgmisel aastal veelgi retromalt tagasi olla. See kirjutatu on Vanakooli Kangelaste lugu, aga me teame, et Indrek Kelk jäi selle ürituse uue formaadiga väga rahule.”

Vanakooli Kangelaste retro sõit toimub taas juba 22. juunil Võrus, kus peetakse Merko Eesti meistrivõistlused ja Balti meistrivõistlused grupisõidus. Kümne kilomeetri pikkusele distantsile antakse Võru keskväljakul lähe kell 13.15. Ühtlasi saab keskväljakul tutvuda Raul Oja retro rataste näitusega. Kogu hõlmab ajajärku 1940. aastate lõpust kuni 1990. aastate alguseni. Kõikidel ratastel on „oma lugu“. Peale rataste eksponeeritakse ka mõningaid jalgrattapordi juurde kuuluvaid aksessuaare.

Fotod: Tarmo Kübard

Vanakooli Kangelased, Retro sõit
Vanakooli Kangelased, Retro sõit
Vanakooli Kangelased, Retro sõit
Vanakooli Kangelased, Retro sõit
Vanakooli Kangelased, Retro sõit
Vanakooli Kangelased, Retro sõit

Liitu uudiskirjaga!

Kui soovid olla esimeste seas, kes saavad Eesti Jalgratturite Liidu uudiskirju oma meilile, siis liitu meie pressilistiga! Saadame kord kuus välja uudiskirja meie sportlaste tegemistest ning jooksvalt teavitusi eesolevate koolituste kohta.

Eesti Jalgratturite Liit (lühend EJL) koordineerib jalgrattaspordiga seonduvat tegevust Eestis.
EJL on Rahvusvahelise Jalgratturite Liidu (UCI) ja Euroopa Jalgratturite Liidu (UEC) liige.

X